Szemészet

Szemfájdalom, látászavar, kettős látás, szemhéj-ödéma, könnyezés, rövidlátás, távollátás, szemhéjgyulladás, szemkörnyéki izmok görcse, szürkehályog, akaratlan pislogás, könnycsatorna-gyulladás, könnyzsák-gyulladás, autoimmun eredetű kötőhártya-gyulladás, allergia, fertőzés, irritáció miatti kötőhártya-gyulladás és egyéb más betegségek, panaszok esetén forduljon a LIFE Egészségcentrum széleskörű tapasztalattal rendelkező szemész szakorvosaihoz bizalommal.

 

 

GYAKORI KÉRDÉSEK A SZEMÜNKKEL, SZEMVIZSGÁLATTAL KAPCSOLATBAN

 

Ha belgyógyászati betegségeket kísérő szembetegségekről van szó, akkor a cukorbetegség okozta szövődményekről, érbetegségekhez, keringési betegségekhez tartozó szövődményekről beszélhetünk a szemfenéken, az ideghártyán. Hogyha a degeneratív betegségeket nézzük, akkor az időskori makuladegeneráció (sárgatest sorvadás, centrális ideghártya sorvadás) az ideghártya centrumát érintő elváltozás a leggyakoribb. Illetve kiemeljük a szemlencse elszürkülését, a szürkehályogot is.

Az ózonlyuk növekedése miatti magasabb UV sugárzás problémája egyre inkább előtérbe kerül. Az UV sugárzás a szem látóhártyáját betegítheti meg, pontosan az éleslátás helyét. Ennek a megelőzésére feltétlenül ajánlott a nagyon erős sugárzással szemben is védelmet nyújtó UV szűrővel ellátott napszemüvegek használata, viselete.

A természetes öregedés következtében szemünk egyre jobban elfárad a napi tevékenységünk során, a szemlencse és az alkalmazkodásban részt vevő más szöveteink rugalmassága csökken, ezáltal csökken a szemünk fókuszáló képessége. Gyakorlatilag ez vezet az úgynevezett öregszeműséghez, presbyopiához. Ezután lesz szükségünk közeli látásunk javítása érdekében – természetesen egyénre szabottan – különböző dioptriájú közeli (olvasó) szemüveg viselésére.

Száz százalékos recept nincsen, hiszen a látásunkat az életkörülményeink mellett genetikai-születési adottságaink is nagyban befolyásolhatják. Mindenesetre nagyon fontos, hogy már a korai életszakaszban, óvodás kortól kezdve járjunk rendszeresen szemészeti szűrővizsgálatokra, hogy az esetleges rendellenességek időben felfedezhetők és orvosolhatók lehessenek!

A szürkehályog műtét az egyik leggyakrabban végzett beavatkozás. Ennek egyik formája a szürkehályog eltávolítása műlencse beültetéssel, amely ma már rutin műtétnek számít. A szürkehályog a szemlencse elhomályosodását jelenti. A homály fokozódásával a látásélesség egyre inkább csökken, beavatkozás nélkül a szem teljes látásvesztését okozza. A modern orvostudomány mai állása szerint a szürkehályog végleges megszüntetésének egyetlen gyógymódja ismert: a szemlencse műtéti úton való eltávolítása és egy speciális műanyagból készült műlencsével való helyettesítése. Ez a legkorszerűbb műtéti eljárás egynapos sebészeti kereteken belül, lokális, csepp érzéstelenítésben elvégezhető és teljesen fájdalommentes, ráadásul a páciens számára kiváló látásélességet és újra minőségi látást eredményez.

A minden szemészeti rendelőben megtalálható egyszerűbb eszközökön kívül kettőt emelhetünk ki. Az egyik az OCT (Optikai Koherencia Tomográfia) berendezés, amely az ideghártya nagy felbontású leképezését teszi lehetővé egy speciális fényforrásból (diódalézer) származó fénynyaláb felhasználásával. A retinabetegségek pontos diagnózisához elengedhetetlen ez a segítség.

A másik berendezés, a szemészeti lézeres terápiához elengedhetetlen kombi-lézer, amely a szem elülső és hátsó szegmensének kezelését teszi lehetővé - a szemgolyó műtéti megnyitása nélkül. A hátsó szegmentumban a cukorbetegség szemészeti szövődményeinek, ideghártya szakadásainak, vénás érelzáródás komplikációinak gyógyítását segíti elő. Az elülső szegmentumban a műlencse beültetés utáni tokmegvastagodás, zárt zugú zöldhályogban a szivárványhártya átlyukasztása végezhető el. Az új műszerekkel történő vizsgálatok, beavatkozások fájdalommentesek, ambulánsan elvégezhetőek (A gyógyító eljárás során nincs szükség sebek ejtésére, a kívánt hatást tűszúrások, műtéti feltárás és az ezekkel járó kellemetlenségek nélkül érhető el). 

 

 

A réslámpa az egyik legfontosabb vizsgáló alapeszköz. Használatakor optikailag hibátlan résfény vetül a szemre, így átvizsgálható annak csaknem minden rétege. A biomikroszkóp vagy réslámpa 6-60-szoros nagyítást teszt lehetővé, segítségével vizsgálható a szemfenéki erek és a szemfenék állapota. A csupán pár perces vizsgálat a szem mélyebb rétegeibe enged betekintést, ezáltal nélkülözhetetlen a szemfelszín betegségeinek feltárásához.

 

 

 

A szemgolyó hátsó részén található ideghártya-terület a leglényegesebb a látás szempontjából. Vizsgálata során leggyakrabban a látóideg fő károsodását (pl. zöld hályog, látóideg gyulladás), az erek állapotát (pl. magasvérnyomás-betegség), az ideghártya saját betegségeit (pl. szemfenéki vénás elzáródás), az ép ideghártyában jelen nem lévő anyagok megjelenését és lerakódását (pl. cukorbetegség, okozta lerakódások), a sárgafolt elfajulását vagy az ideghártya szélső részein a retina szakadásának, leválásának eshetőségét vizsgáljuk. A szemfenék teljes vizsgálatához pupillatágítás is szükséges, így a szemfenéki képletek jobban láthatóak.

Amennyiben kérdése van, vagy be szeretne jelentkezni, ne habozzon,
hívjon minket a +36 20 561 6501-es telefonszámon
vagy jöjjön el hozzánk!

Címünk:
LIFE Egészségcentrum,
8000 Székesfehérvár, Huszár utca 2.

(INTERSPAR mögött)
Telefon: +36 22/340-048

legfontosabb

partnereink