PCA3 TESZT

PCA3 VIZSGÁLAT A LIFE EGÉSZSÉGCENTRUMBAN

Az első prosztatarák specifikus genetikai teszt egyszerűen, vizeletmintából

 

Mi az a PCA3 teszt?

 

A PCA3 a férfiak negyedik leggyakrabban előforduló rosszindulatú elváltozásának, a prosztataráknak egy új, az eddig alkalmazott szűrőmódszerek eredményeit ötszörösen felülmúló, korszerű molekuláris biológiai diagnosztikai tesztje, amelynek segítségével korai stádiumban felismerhető a prosztatarák.

 

Miért fontos a PCA3 teszt?

 

Hazánkban a férfiak rákos megbetegedéseinek több mint 15 százaléka prosztatarák, évente átlagban 2400 új beteget diagnosztizálnak és évente sajnálatosan átlagosan 1400 beteg hal meg ebben a betegségben. Mivel a prosztatarák kezdeti szakaszában gyakran semmilyen tünetet nem okoz, előfordul, hogy csak előrehaladott állapotban ismerik fel, így az esetek többségét már a betegség késői stádiumában fedezik fel, pedig egy vizsgálattal a rák még gyógyítható állapotban kiderülhet. A jelenleg alkalmazott laboratóriumi szűrőmódszer, az úgynevezett prosztata specifikus antigén (PSA, újabban a kicsit érzékenyebb fPSA) szérum szintjének emelkedését vizsgálja, ám ennek specificitása 20% körüli, ami annyit tesz, hogy öt esetből mindössze egy esetben lesz a prosztata szövetmintavétel (biopszia) eredménye rákos elváltozásra utaló, tehát pozitív.

A korai stádiumban kimutatott prosztatarákot a vizsgálatok eredményeinek figyelembevételével többféle módon és nagyon jó eredménnyel lehet kezelni. A PCA3 teszt a klinikai gyakorlatban pedig jelentősen megkönnyíti a prosztatarák korai kimutatását.

 

Mikor végeztessünk PCA3 tesztet?

 

• Emelkedett, szürke zónás szérum PSA érték (4 - 20 ng/ml) esetén

• Biopsziát megelőzően

• Negatív, nem egyértelmű RDV eredmény esetén

• Negatív biopszia esetén

• Negatív ultrahang eredmény esetén

• Családi kórelőzmény esetén

• Utánkövetés esetén

 

Részletes információ: www.pca3.hu, www.pentacorelab.hu

 

legfontosabb

partnereink