NŐGYÓGYÁSZAT-HISZTEROSZKÓPIA

A nőgyógyászati vérzészavarok és miomák konzervatív, csonkító műtét nélküli kezelésére a mai fejlett orvostudományunk nőgyógyászati hiszteroszkópiát (méhtükrözést) javasol. A méhtükrözést modern üvegszáloptikás diagnosztikai és terápiás berendezéssel - egynapos sebészeti ellátás keretében - XXI. századi körülmények között végezzük a LIFE Egészségcentrumban. A diagnosztikus hiszteroszkópia során a méh üregének belső felszíni vizsgálata történik, míg a terápiás méhtükrözésnél a beavatkozáskor talált elváltozás eltávolítására vagy szövettani mintavételre kerülhet sor. Az egyre növekvő igényeknek megfelelően a LIFE Egészségcentrum nőgyógyászati egynapos sebészeti beavatkozásai között kiemelt szerepet kapott a hiszteroszkópia.

 

INFORMÁCIÓK A HISZTEROSZKÓPIÁRÓL (méhtükrözésről)

Ultrahangvizsgálattal (2D-3D-4D-5D) is képet kaphatunk a méhűr felszínéről, de sokszor előfordulhat olyan eset, amikor szükség van az üvegszáloptikás direkt megtekintésre is ahhoz, hogy pontosan megállapíthassuk egy betegség eredetét. A méh belsejében lévő elváltozásokról, vagy a méh alaki deformitásairól, esetleges összenövésekről kapunk teljesebb információt. A méhtükrözés során láthatóvá válnak a petevezetők szájadékai, de a méh-kürtök átjárhatóságáról ez a vizsgálat nem ad információt.

A diagnosztikus hiszteroszkópia során a méh üregének belső felszínét tekintjük meg. Erre a vizsgálatra egyre gyakrabban kerül sor. Ennek oka az, hogy nő a méh miómás megbetegedéseinek a száma, másrészt egyre egyszerűbben végezhető el ez a műtét. A modern endoszkópos műszerek és az egynapos sebészet térhódítása miatt napjainkban egyre nő az igény erre a beavatkozásra.

De nem csak diagnosztikai, hanem terápiás (vagy operatív) is lehet a hiszteroszkópia, hiszen a beavatkozás során a talált elváltozást akár el is lehet távolítani. Vannak például olyan esetek, amikor a méhen belüli fogamzásgátló eszközt nem lehet valamilyen oknál fogva eltávolítani. Ezekben az esetekben is nagy segítséget nyújt az operatív hiszteroszkópia. Ha az ultrahangvizsgálat gyanús képletet ír le, melynek eredete nem meghatározható, úgy célzott szövettani mintavételre is alkalmas a méhtükrözés.

Sajnos ma Magyarországon nagy számban még kevés kórházi osztály végez a miómás betegségek és egyéb nőgyógyászati kórképek okozta vérzés zavarok végleges megoldását jelentő terápiás méhtükrözést (operatív hiszteroszkópia). Ezért fontos, hogy a LIFE Egészségcentrum a növekvő igényeknek megfelelve teret engedett és lehetőséget adott ezeknek a beavatkozásoknak a modern eszközökkel történő és európai színvonalú körülmények közötti elvégzésére.

Milyen betegség vagy probléma esetén tanácsolják a hölgyek számára hiszteroszkópia elvégzését?

 

A szakmánkban két nagy csoportra osztjuk azokat a pácienseket, akiknél hiszteroszkópia elvégzése feltétlenül javasolt. Az egyik csoportba tartoznak a meddőségi problémával küzdő hölgyek. Sajnos a meddőség egyre elterjedtebb betegség. Számtalan ok állhat a hátterében, sőt néha több ok is, ezért egyre inkább az a szemlélet uralkodik, hogy javasolt minden szempont alapján megvizsgálni a gyermekáldásra vágyó párokat. Emiatt a meddőség kivizsgálásának egyre inkább része kezd lenni ez a vizsgálat. Az anatómiai elváltozások közül a miómák és a polipok, illetve a rosszindulatú méhtest daganatok jelenléte sokszor visszatérő, enyhébb vagy súlyosabb fokú vérzészavarokat okozhat. Ezt feltétlenül ki kell vizsgálni.

A másik, a gyakoribb betegcsoportnál, a jelentkező panaszok vagy egy elvégzett ultrahang vizsgálat veti fel a méhtükrözés szükségességét. Amennyiben a fractionált curettage (méhkaparás, egészségügyi küret) nem oldja meg a vérzészavart, úgy annak tisztázására általában hiszteroszkópia javasolt.

Nagyon gyakran talált elváltozás a méh jóindulatú daganata, a mióma, mely a nők 50-60 %-át érinti. Gyakori elváltozás a méh üregében fejlődő polip is. Leggyakoribb panasz a visszatérő vérzészavar, melyet – mint már említettem - a gyakran elvégzett fractionált curettage (méhkaparás, egészségügyi küret) sajnos nem minden esetben szüntet meg. Márpedig ha a panaszok ismételten fennállnak, akkor a méh eltávolítását javasolják. Magyarországon évente több mint 10000 méh eltávolítása történik vérzés zavar vagy mióma miatt. Az operatív hiszteroszkópia alkalmazásával a miómával küzdő betegek nagy részénél elkerülhető a méh eltávolítása, ami egy nagy csonkító műtét. Ráadásul a méh eltávolítás után gyakran lehetnek alhasi fájdalmak a műtét utáni összenövések miatt, vagy akár vizelettartási zavarok, szexuális problémák, depresszió stb.

A betegek körében kevéssé ismert, hogy ma már gyógyszeres kezelés is létezik a mióma megkisebbítésére, a vérzések jelentős csökkentésére. A gyógyszeres kezelést három hónapig alkalmazzuk, a nagyobb miómáknál, ezen idő alatt a beteg sok esetben meglévő vérszegénysége javítható. Ezután kerül sor a hiszteroszkópos méhnyálkahártya,- polip,- mióma eltávolításra.

A hiszteroszkópiát ki lehet egészíteni laparoszkópiával (hastükrözéssel), amikor a hasfalon keresztül egy üvegszál optikás eszközzel nézzük meg a petevezetők átjárhatóságát, valamint az esetlegesen meglévő egyéb kismedencei és hasüregi elváltozásokat.

A LIFE Egészségcentrumban egynapos sebészet keretében, XXI. századi körülmények között végezzük ezeket az üvegszáloptikás, méhtükrözéses műtéteket. Intravénás altatásban egy apró méretű, üvegszál optikai eszközt vezetünk fel a hüvelyen, majd a méh nyakcsatornán keresztül a méhüregbe. A műtétek előtti esetleges gyógyszeres kezelést és a műtéti kivizsgálást ambulanter, járóbeteg ellátás keretében végezzük. A műtétek, előzetes labor,- és altató orvosi vizsgálat után rövid altatásban történnek, és az operációt követően a páciensek 24 órán belül, kísérőjükkel otthonukba távozhatnak. A műtétet követően, pár napos pihenés után betegeink munkába tudnak állni.

A műtét sokkal kisebb megterheléssel jár a beteg számára, mint a nagy, méheltávolítással járó műtétek. Mivel rövid altatásban végezzük, egynapos sebészet keretében, a pácienseink sem tartanak nagyon ettől a beavatkozástól.

A nőgyógyászati vérzészavarok esetében ma még a legtöbb helyen csak méhkaparást (egészségügyi curette) végeznek. Ez vakon történik, a szem ellenőrzése nélkül. Ha van is daganatos megbetegedés a méh üregében, sokszor nem derül ki a curette kapcsán. A hiszteroszkópia során a daganatok jobban diagnosztizálhatók.

 

 

 

 

 

 

 

Az endoszkópos műtéti technikát már több évtizede alkalmazzák a nőgyógyászatban, de a műtéti eszközpark és a technika állandó fejlődése miatt az utóbbi tíz évben terjedt el nagyobb számban az USA-ban és Nyugat Európában. Magyarországon csak néhány helyen végeznek ilyen műtéteket. Az elmúlt években végzett hiszteroszkópos műtétek eredményei azt mutatják, hogy a nőgyógyászati vérzészavaroktól és miómáktól szenvedő betegek mintegy 80-90 %-ban elkerülték a nagy, has metszéssel járó csonkító műtéteket, a méh eltávolítását.

legfontosabb

partnereink