NIFTY-teszt

A LIFE Egészségcentrumban (az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum parterintézményeként) más hagyományos terhesség alatti szűrővizsgálatok mellett elérhető az ún. NIFTY-teszt. Amennyiben erről a vizsgálatról bővebb felvilágosítást szeretne kapni, érdeklődjön kezelőorvosánál, nőgyógyászánál.

Mi az a NIFTY-teszt?

Az angol Non-Invasive Fetal Trisomy Test, azaz nem invazív triszómia teszt rövidítése. A NIFTY egy új alternatív, rendkívül érzékeny genetikai szűrővizsgálat a várandós anya véréből, amely sem a magzatot, sem az anyát nem veszélyezteti.

A teszt segítségével felismerhető a Down-kór, az Edwards-kór és a Patau-kór.

Bővebb információk: www.niftyteszt.hu oldalon érhetők el!

 

Mire van szükség a teszthez?

A vizsgálat az anyai vérben keringő magzati DNS vizsgálatán alapszik. A vizsgálathoz csupán 5 ml vérmintára van szükség a várandóstól a terhesség 12-17. hetében. Ezen információ felhasználásával a születendő gyermek nemét is meg lehet állapítani.

Milyen rendellenességeket mutat ki a NIFTY™-teszt?

Triszómiák

Ivari kromoszómák számbeli eltérései

Deléciós szindrómák

Down-szindróma

Turner-szindróma

Cri-du-chat szindróma

Edwards-szindróma

Klinefelter-szindróma

1p36

Patau-szindróma

Tripla-X szindróma

2q33.1

 

Dupla-Y szindróma

 

 

Kinek ajánljuk a NIFTY-tesztet?

A vizsgálat elsődlegesen olyan várandósok számára javasolt, akik:

Mennyibe kerül a vizsgálat?

A teszthez ingyenes biztosítás jár

A Nifty-teszt mellé a BGI ajánl egy ingyenesen elérhető biztosítást, melyet a PICC Health Insurance Comany Ltd. Shenzhen Branch biztosít. A biztosítás pozitív Nifty-teszt esetén a további prenatális diagnosztikai vizsgálatok költségeit fedezi, utólag hibásnak bizonyuló negatív teszteredmény esetén pedig magas összegű kártérítést fizet az alábbiak szerint:

1. Ha a teszt eredménye „magas kockázatú” a 21-es, 18-as vagy 13-as triszómiák valamelyikére, a biztosító cég fizeti a további prenatális diagnosztika költségeit, a magzatvíz vagy korion mintavételt, és a kromoszóma analizálást. Ezekben az esetekben az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum ingyenesen vállalja a mintavételt és a kromoszóma analízist.

2. Amennyiben a teszt eredménye „alacsony kockázatú” vagyis „negatív”, de az újszülöttnél egy éven belül mégis diagnosztizálják a 21-es, a 18-as vagy a 13-as kromoszóma triszómiák valamelyikét, a biztosító társaság 200 000 RMB-t (jelenlegi árfolyamon kb. 32 000 USD) fizet a prémium biztosítási szerződés alapján.

A biztosítás minden Nifty-teszt mellé alanyi jogon és ingyenesen jár, de mivel a Nifty vérminták kiküldése a személyes adatok védelme érdekében kódolt azonosítóval történik, a biztosításra külön szerződést kell aláírni, hozzájárulva ahhoz, hogy az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum a biztosító részére a kismama személyes adatait átadja.

 

Amennyiben fentiekkel kapcsolatban kérdése van, ne habozzon,
hívjon minket a +36 20 512 2383-as telefonszámon
vagy jöjjön el hozzánk!

 

Címünk: Life Egészségcentrum,
8000 Székesfehérvár, Huszár utca 2.
(INTERSPAR mögött)
Telefon: +36 22/340-048

legfontosabb

partnereink