Neurológia-szolgáltatások

Neurológia (ideggyógyászat)

A központi és perifériás idegrendszer (az agy, gerincvelő, és az egyes szervekhez, testrészekhez, izmokhoz vezető idegek) tüneteivel, betegségeivel   foglalkozó orvostudományi ág, ide értve az idegi ártalmak következtében fellépő krónikus fájdalom kórképeket is. A neurológia területéhez tartoznak a fej, nyak, arc, szem, törzs, végtagok, izomcsoportok egyes fájdalmai, fejfájásos panaszok, a szédülés, a test egyes részeinek zsibbadása, memória és koncentráció zavarok alvászavarok, járással és mozgással kapcsolatos panaszok, izomgyengeség, eszméletvesztések, elesések, szélütés utáni állapotok, epilepszia gondozása. A központi és perifériás idegrendszer betegségeinek döntő többsége megelőzhető vagy időben felismerve jól kezelhető. Ezért ilyen tünetek észlelése esetén érdemes szakorvosi konzultációt igénybe venni. 

 

Fájdalom orvostan

Főként krónikus (több hónapja fennálló vagy visszatérő) fájdalommal járó állapotok okainak diagnosztikájával és kezelésével foglalkozó orvostudományi szakterület. Ezeknek a fájdalmaknak jelentős része az idegrendszerre ható gyógyszerekkel csillapítható, ilyenkor neurológus is részt vesz a kezelésben. Egyes fájdalmak a szájon keresztül szedett vagy infúzióban adott gyógyszeres kezelés mellett injekciós (idegblokád) fájdalomcsillapítást is igényelnek, ezekből egyes beavatkozásokat aneszteziológus szakorvosok végeznek el. A krónikus fájdalom csillapítás területéhez tartoznak a daganatos eredetű és mozgásszervi fájdalmak (derékfájás, ischias, gerincsérv, porckorong degeneráció, krónikus váll, kéz és térdizületi fájdalmak egy része), az ideggyulladások, övsömör, polyneuropathia, agyvérzés utáni fájdalom, arcidegzsába, az érszűkület okozta fájdalom egyes esetei, sportsérülésekkel és balesetekkel összefüggő fájdalmak egyes esetei, és a műtét utáni fájdalmak.

A folyamatos vagy nagy intenzitású fájdalom elviselése károsítja az emberi személyiséget. A fájdalmak többsége megszüntethető, vagy kezelhető, csillapítása minden embernek alapvető joga és igénye. Az orvostudomány fejlődésének mai színvonalán már csaknem valamennyi fájdalom-betegségben tudunk segíteni valamit.

 

Aneszteziológia

A műtétre kerülő betegek állapotának felmérésével, javításával, a műtéti érzéstelenítéssel, és az esetleg szükséges műtét utáni utókezeléssel foglalkozó szakorvosi ág, de aneszteziológus végezheti krónikus, vagy akut fájdalom esetén az idegrendszer különböző részeinek injekciós technikákkal történő elérzéstelenítését is. Az aneszteziológia része a műtétre kerülő betegek számára legmegfelelőbb érzéstelenítési/altatási módszer megtervezése, a műtét során és után a fájdalommentesség biztosítása, esetleges utókezelés megszervezése, végrehajtása és bizonyos krónikus, súlyos fájdalmaktól szenvedő betegek fájdalomcsillapításának biztosítása injekciós technikákkal (idegblokád), rendelői vagy műtői körülmények között.

A műtétre kerülő betegek egy része nemcsak a műtéttől tart, hanem az aneszteziológiai beavatkozásoktól, a műtéti utáni fájdalomtól, rosszulléttől, ébredési zavaroktól is. Számos kérdésük megnyugtató megválaszolásával, megfelelő előkészítéssel és a műtéti érzéstelenítés és fájdalomcsillapítás megfelelő végrehajtásával a betegek jobb emlékekkel, gyorsabban térhetnek haza otthonaikba és folytathatják korábbi életvitelüket a sikeres műtéti beavatkozás után.  

 

Amennyiben kérdése van, vagy szeretné szolgáltatásunkat igénybe venni,
ne habozzon,
hívjon minket a +36 20 561 6501-es telefonszámon
vagy jöjjön el hozzánk!

Címünk: LIFE Egészségcentrum,
8000 Székesfehérvár, Huszár utca 2.
(INTERSPAR mögött)
Telefon: +36 22/340-048

legfontosabb

partnereink