Mobil emlőszűrés

A LIFE Egészségcentrum munkatársai a MammAlba Kft-n keresztül 2006 óta végeznek mobil emlőszűrést Fejér megye, 2007 óta pedig Komárom-Esztergom megye területén - az ÁNTSZ Nemzeti Népegészségügyi Programján belül, a Nemzeti Rákellenes Programban.

A mobil szűrőállomás által végzett tevékenységet az Önkormányzatok, az érintett hölgy lakosság és a Népegészségügyi Programot szervező ÁNTSZ is szívesen fogadta. Ennek okai az alábbiak:

 

Mobil emlőszűrés menete

Népegészségügyi Program keretében történő szűrés időpontja előtt körülbelül másfél-két héttel településén felhívást (plakátot, helyi sajtóhirdetést, képújság hirdetést) tesz közzé az Önkormányzat. A cél az, hogy a 45 és 65 év közötti korosztály figyelmét felhívja a megelőzés fontosságára, és a helyben történő mammográfiás vizsgálat helyszínére, időpontjára.

Ezzel egy időben névre szóló behívókat postázunk. A behívók tartalmaznak egy rövid tájékoztatást a mammográfiáról valamint a szűrés pontos helyszínét és időpontját. Külön felhívjuk a figyelmet arra, hogy a szervezett szűrés ingyenes. Igyekszünk alkalmazkodni az érintett korosztály időbeosztásához, így lehetőség van a behívóban szereplő időpont változtatására. Ehhez nem kell mást tennie, mint felhívni 

kolléganőnket a 

+36 20/456-4256 telefonszámon.

A kamionon az adminisztratív kolléganő elkéri behívóját, valamint TAJ kártyáját. Amennyiben korábban járt mammográfiás vizsgálaton, és a röntgenfilmeket megkapta, úgy a pontos diagnózis felállításához azt is át kell adnia. Rövid adategyeztetés után a következő alapkérdéseket kell még megválaszolnia:

Az adatait és a kérdésekre adott válaszait adminisztrátorunk feljegyzi egy nagy méretű tasakra. Ebben tároljuk a későbbiek folyamán az elkészült filmjeit is. A kolléganő ezek után átad Önnek egy igazolást arról, hogy megjelent az ÁNTSZ által szervezett emlőszűrésen.

A következő lépésben a röntgen asszisztens behívja Önt a vizsgáló helyiségbe, ahol természetesen, bármilyen szűréssel kapcsolatos kérdést feltehet. Miután levetkőzött és felkészült a vizsgálatra, egy asszisztensnő elmagyarázza a mammográfia folyamatát. Eközben elvégzi a mellek fizikális vizsgálatát is.

Ezután mindkét mellről külön-külön felvételeket készít. Ehhez az emlőt két speciális lemez közé kell helyeznie. A helyes tartást kolléganőnk segít felvenni. A vizsgálat néhány percig tart, de az emlő összenyomása a két lemez között csak néhány másodpercet vesz igénybe. Ez az eljárás nem ártalmas, nem okoz károsodást az emlőben. Amíg felöltözik, az asszisztens előhívja a filmeket. Amennyiben a felvétel megfelelő (pl.: nem mozdult el a röntgen alatt), úgy végzett a szűréssel.

filmeket a nap végén székesfehérvári szakrendelőnkbe visszük, ahol a protokoll szerint két radiológus orvos egymástól függetlenül leolvassa őket. Amennyiben Önnek további vizsgálatokra van szüksége, úgy két héten belül felvesszük Önnel a kapcsolatot. Természetesen az igazoláson megadott telefonszámon Ön is érdeklődhet Társaságunknál.

 

Amennyiben további kérdése van, ne habozzon,
hívjon minket
vagy jöjjön el hozzánk!


Címünk: Life Egészségcentrum,
8000 Székesfehérvár, Huszár utca 2.
(INTERSPAR mögött)
Telefon: +36 22/340-048

 

Emlődiagnosztika - mammográfia
A mellek önellenőrzése
Bejelentkezés emlővizsgálatra
Mobil szűrőkamion tervezett útvonala

legfontosabb

partnereink