Gastroenterológia szolgáltatások

Mit is jelent a gasztroenterológia?

A gasztroenterológia a belgyógyászat azon területe, mely az emésztőszervi megbetegedésekkel, azok diagnosztikájával, gyógyításával és gondozásával foglalkozik. Ide tatoznak a nyelőcső, a gyomor, a vékony és vastagbél, a máj, az epehólyag és epeutak valamint a hasnyálmirigy betegségei.

Gasztroenterológiai rendelésünk feladata az emésztőszervi panaszok kivizsgálása.

Ha az Ön panaszai között szerepel hasi fájdalom, puffadás, görcs, hasmenés, székrekedés, véres vagy fekete széklet, hányinger, gyakori hányás, gyomor vagy nyelőcső égés, tartós étvágytalanág, fogyás, vérszegénység bármely formája, közvetlen hozzátartozóknál előforduló rosszindulatú emésztőszervi megbetegedés, forduljon hozzánk bizalommal azok kivizsgálására az esetlegesen talált elváltozás gyógyítása és amennyiben szükséges hosszú távú gondozása érdekében.

Ezen kivizsgálások részeként végzünk fájdalmatlan endoszkópos vizsgálatokat, vagyis a nyelőcső, a gyomor, a nyombél, és a vastagbél diagnosztikus és terápiás tükrözéses vizsgálatait.

 

Röviden tájékoztatást szeretnénk nyújtani az említett tükrözéses vizsgálatok céljáról és menetéről.

 

Nyelőcső-gyomor-nyombél tükrözés / oesophago-gastro-bulboscopia/

 

download.php (400×298)A vizsgálat során az elnevezésben szereplő szerveket belülről tekintjük meg, megítéljük azok nyálkahártya borítását, a gyomorszájat, a gyomor redőzetét, a gyomorkimenetet és az epeutak valamint a hasnyálmirigy vezetékek közös nyombélbe való beszájadzását.

A vizsgálat alkalmas gyulladások, nyálkahártya eróziók/felmaródások/, fekélyek, polipok, daganatok, vérzés források felismerésére, gyomorban élősködő baktériumok/helicobacter pylori/ kimutatására. A vizsgálat során lehetőség nyílik szövettani mintavételre, kisebb polipok eltávolítására, kontroll vizsgálat során fekélyek gyógyulásának megítélésére, valamint szűkületek, illetve rekeszsérv kimutatására vérzések terápiás ellátására is. 

A vizsgálat menete: A vizsgálat egy 9-10 mm. átmérőjű, kb. kisujj vastagságú flexibilis eszközzel történik, melynek a végén lévő kis „kamera” által továbbított elektronikus jeleket monitoron kép formájában tekintjük meg.

A vizsgálat átlagosan 3-5 percig tart, bal oldalfekvésben történik. A vizsgálat során kevés levegő befújásával a vizsgált szerveket enyhén feltágítjuk a jobb megítélhetőség érdekében.

A vizsgálat befejezésekor a levegőt leszívással eltávolítjuk az enyhe puffadás érzés elkerülésére.

A gyomortükrözés semmilyen előkészítést nem igényel, csupán 3-4 órás éhgyomorral kell a vizsgálaton megjelenni. A vizsgálatot követően 25-30 perccel már lehet étkezni, inni. Amennyiben terápiás beavatkozás történt- polip eltávolítás, vérzés ellátás- a vizsgáló orvos által megszabott idő után lehet enni, inni.

 

Vastagbél tükrözés: /colonoscopia/

 

Ezzel a vizsgálattal a vastagbelet tekintjük át a végbéltől a csípőbélig, de lehetőség van a vékonybél utolsó 10-20 cm-nek áttekintésére is.

A tükrözés során a vastagbél és a vékonybél utolsó szakaszának nyálkahártya borítását, redőzetét, érrajzolatát valamint a vékony- és vastagbelet elválasztó billentyűt/ Bauchin billentyű/ tekintjük meg. 

A colonoscopia lehetőséget nyújt gyulladásos bélbetegségek / colitis ulcerosa, Crohn betegség/ vastag- és vékonybél fekélyek, diverticulumok, / kis nyálkahártya tasakok/ polipok, daganatok, belső aranyeres csomók, vérzésforrások, szűkületek kimutatására, szövettani mintavételre, kisebb polipok eltávolítására, vérzések ellátására.

A vizsgálat menete: A tükrözés egy 11-12 mm átmérőjű, kb. mutatóujj vastagságú flexibilis eszközzel történik, mely 1300-1500 mm. hosszú, de ez a hossz rendszerint nem kerül teljes egészében felhasználásra a vizsgálat során. Az eszköz végén lévő „kamera” által közvetített elektromos jeleket egy monitoron kép formájában tekintjük meg, csakúgy, mint a gyomor tükrözés során.

A colonoscopia bal oldalfekvésben történik, de esetenként a vizsgálat során a beteget a hátára is fordítjuk, esetleg a hasfalra kívülről kézzel gyakorolt enyhe nyomással segítjük az eszköz előrehaladását.

A vizsgálat átlagosan 15 percig tart, ez az idő azonban lehet rövidebb, vagy hosszabb is függően az anatómiai viszonyoktól illetve a terápiás beavatkozások, vagy a szövettani mintavételek szükségességétől.

A vizsgálat során kevés levegőt juttatunk a vastagbélbe, hogy annak feltágításával jobb látási viszonyokat érjünk el. A vizsgálat végén a bejuttatott levegőt a bélből eltávolítjuk, így annak enyhe feszülését megszüntetjük.

A vastagbél vizsgálat előkészítést igényel, melynek során a belet a salakanyagoktól megtisztítjuk a kívánt diagnosztikus pontosság érdekében. Az előkészítő szer típusa, mennyisége, az előkészítés ideje függ a beteg súlyától, betegségétől, panaszaitól, ezért az előkészítés a pacienssel egyénileg kerül egyeztetésre.

 

Vastagbélrák szűrés: A vastagbél tükrözés korábban említett céljain kívül még kiemelt jelentőségű a tünetmentes egyének vastagbélrák szűrésében, ezért ennek külön bekezdést szentelnénk. Ma a colonoscopia a vastagbélrák szűrés „arany standardja”. A szűrésre az ad lehetőséget, hogy a rosszindulatú vastagbél daganatok túlnyomó többsége jóindulatú polipokból indul ki. Egy piciny jóindulatú polipból rosszindulatú daganatos átalakulás kb. 10 év alatt megy végbe, így szűréssel bőven van idő a még jóindulatú polipok endoszkópos eltávolítására ezzel megelőzve a rák kialakulását. A vizsgálat lehetőséget biztosít a rákok korai stádiumban való felismerésére és kezelésére is. A korai stádiumban való felismerés fontossága, hogy jelentősen javítja az 5 éves tünetmentes túlélést. A statisztikák azt mutatják, hogy az USA-ban ahol koraibb stádiumban fedezik fel a vastagbél rosszindulatú daganatos elváltozásait, az 5 éves tünetmentes túlélés 60 %, míg Magyarországon ez csupán 20%. Ezek a számok bizonyítják a szűrés fontosságát, mely ma hazánkban intézményesen még nem működik, pedig a béldaganatok a jól szűrhető daganatok közé tartoznának.

Ennek ellenére ma nőkben és férfiakban egyaránt a második helyet foglalják el a daganatos halálokok között  és ez a szám szűréssel jelentősen javítható lenne.

50 éves kor felett - akiknek szüleiben előfordult vastagbélrák- 40 eves kor felett, indokolt egy alig negyedórás fájdalommentesen kivitelezett vizsgálat a nagyobb baj megelőzése érdekében.

 

Bódítás-altatás: Az endoszkópos vizsgálatokat vénás injekcióval biztosított felületes altatásban végezzük, mely biztosítja a fájdalommentességet. Természetesen lehetőség van mély műtéti narkózisra is, azonban a felületes altatásban végzett vizsgálat gyakorlott endoszkópos orvos által, megfelelő endoszkópos technikával kivitelezve azt szükségtelenné teszi. Így elkerülhetőek annak esetleges szövődményei, az ahhoz feltétlenül szükséges részletes laboratóriumi vizsgálatok és nem utolsó sorban annak nem elhanyagolható költségei.

A felületes altatás után a beteg gépjárművet nem vezethet, önállóan nem közlekedhet, illetőleg nem hagyható magára legalább 12 órára. Az altatás után a beteg csak a vizsgáló orvos engedélye után távozhat a vizsgálat helyszínéről.

Mind a gyomor-, mind a vastagbél tükrözésről, annak eredményéről, a javasolt terápiáról közvetlenül a vizsgálat után a beteg írásos leletet kap, azokról a vizsgáló orvos szóban is tájékoztatja. A vizsgálat során kivett minta illetve eltávolított polip szövettani eredménye 2-3 hét múlva érkezik, melyről szintén írásos leletet adunk betegeinknek.

Az endoszkópos vizsgálat és a felületes altatás előtt egy beleegyező nyilatkozatot ír alá a beteg, melyen tájékoztatást kap a vizsgálatról annak céljáról, előnyeiről és lehetséges szövődményeiről, egyben nyilatkozik meglévő betegségeiről és rendszeresen szedett gyógyszeriről. Ez a beleegyező nyilatkozat azonban nem helyettesítheti az orvos-beteg személyes konzultációját . 

A vizsgálatról kiadott leleten szerepel a vizsgáló orvos elérhetősége, hogy amennyiben a vizsgálatot követően bármilyen probléma merülne fel közvetlenül kérhessen tanácsot.

Amennyiben további kérdése van, ne habozzon, 
hívjon minket a +36 20 561 6501-es telefonszámon 
vagy jöjjön el hozzánk!

 

Címünk: Life Egészségcentrum, 
8000 Székesfehérvár, Huszár utca 2. 
(INTERSPAR mögött) 
Telefon: +36 22/340-048

 

Dr. Székely András Imre
Belgyógyászat - gastroenterológia

legfontosabb

partnereink