vissza
a bejegyzesekhez

BÁRMIBEN LEHET GLUTÉN?

2018.08.30

Ha a vérvizsgálat vagy a gasztroenterológiai vizsgálat (pl. kolonoszkópia) kimutatta a gluténérzékenységet, nem kell megijedni, de azért némi kihívás elé állíthat minket ez a helyzet. Nem egyszerű feladat ugyanis a glutént teljesen kizárni mindennapi étkezésünkből, hiszen azok a gabonafélék, amelyeket a gluténérzékenyek nem fogyaszthatnak, sokszor más termékekben is jelen vannak. Ezért célszerű gasztroenterológus vagy dietetikus tanácsát kikérni - mindkettő megtalálható a LIFE Egészségcentrumban -, hiszen a diéta pontos betartása érdekében tisztában kell lennünk az élelmiszerek gluténtartalmával.

Gluténérzékenység esetén mindenképpen kerülni kell:

Ezeken kívül gluténérzékenység esetén minden olyan feldolgozott és készen kapható étel fogyasztása is tilos, amelyek valószínűleg tartalmazzák a fenti gabonákat. Ilyenek a pékáruk, tészták, sütemények, kekszek, valamint a panírozott húsok, a legtöbb szalámi és kolbászféle. És legyünk óvatosak minden mással is! Mindig ellenőrizzük az egyes élelmiszerek feliratában az összetételt! Vigyázzunk az aszalt gyümölcsökkel is, mivel a szárítás folyamatát sokszor gabonafélékkel gyorsítják fel. Ahogyan ne feledjük azt sem, hogy számos üdítő és alkoholos ital (pl. sör) alapanyagai között is megtalálható a glutén.

Amennyiben további információra van szüksége, keressen meg minket személyesen a LIFE Egészségcentrumban! Vagy kattintson ide: http://lifecentrum.hu/


LIFE Egészségcentrum, Székesfehérvár, Huszár utca 2/1.,

Bejelentkezés/Információ: +36 20 561 6501, +36 22 340 048

 

legfontosabb

partnereink