vissza
a bejegyzesekhez

A stressz akár halálhoz is vezethet?

2017.12.07

Elismert amerikai kutatások igazolják, hogy a stressz az általa okozott szív- és érrendszeri megbetegedéseken keresztül magas kockázatú, nagy számban halált okozó tényező! Vagyis mai modern világunkban nem szabad félvállról vennünk. De tudjuk-e valójában miről beszélünk?

A stressz a” test nem specifikus válasza a testet ért igénybevételekre”. Mit jelent ez? Amikor a szervezetet valamilyen speciális inger éri, arra meghatározott módon reagál. Ha például valaki hirtelen a szemünk felé nyúl, akkor automatikusan lecsukjuk a szemhéjunkat, de csak a szemhéj, más nem mozdul. Ez egy úgynevezett specifikus reakció, amely nem érinti a szervezet egészét. Ha viszont az úttesten állunk és robog felénk egy autó, akkor menekülni próbálunk, amihez az egész szervezet aktiválódására van szükség. Tehát ekkor már nem specifikus válaszról van szó. A stressz az életünk része, és nemcsak negatív lehet, hanem pozitív is. Az eseményeket, vagy körülményeket, amelyek stresszt idéznek elő stresszoroknak hívjuk. Ez lehet zaj, hőmérsékletváltozás, házasságkötés, vita, bármilyen szituáció, ami alkalmazkodást követel meg tőlünk. Lehet kellemes, vagy kellemetlen stresszor. Az is megterhel bennünket, ha nincs olyan az életünkben, ami stimulálna bennünket. Vagyis a stresszre szükségünk van, mert a betegségek előidézése mellett az élet fenntartását, az egészség helyreállítását is szolgálja.

Stresszt okozó esemény, hatás sok minden lehet. Lehet egy haláleset, költözés, de akár a karácsony is, ám egy kutatás kimutatta, hogy nem magától az eseménytől függ, hanem abból adódik, ahogy az ember reagál rá. Közös még valamennyiben, hogy hatására negatív folyamat indul be a szervezetben, a logikus gondolkodásért felelős agyterületekről kiszorul a vér a mögöttes területekre, úgynevezett stresszhormonok kezdenek termelődni, ezek hatására emelkedik a vérnyomás, szaporább lesz a szívverés, felületessé válik a légzés, összehúzódnak a gyomrunk és bőrünk erei, biztosítva ezzel a szív növekvő terheléséhez szükséges energiát. A kortizol (stressz-hormon) termelése fokozódik, melynek következtében a szervezet raktáraiból zsír és cukor szabadul fel, ami az agy és az izomzat fokozott terheléséhez biztosít energiát Leggyakoribb tünetei a fáradtság és ingerlékenység, gyakori fejfájás, valamint alvászavar. Ha túl sok, vagy erős stressz hatás ér bennünket kezdetben nyugtalanságot, feszültséget érzünk, majd a tudatunk kezd beszűkülni, egyre jobban a kellemetlen hatásokra koncentrálunk csak, és szorongunk. Ha nem tudunk segíteni magunkon, akkor túlfeszítetté, és görcsössé válunk, ha még mindig nincs segítség, akkor megjelennek a pszichés betegségek, mint pl. az agresszió, pánik, depresszió, és ha még mindig nem kapunk segítséget, akkor jönnek a testi tünetek, amelyek akár rákos megbetegedéshez, vagy halálhoz is vezethetnek. Ezért asztán nem szabad félvállról vennünk! Cselekednünk kell! Néha elég a hozzáállásunk megváltoztatása, a baráti kapcsolatok felelevenítése, vagy egy jó kirándulás, séta, rendszeres testedzés. Léteznek nyugtatók, amelyek csökkentik a stressz feszültségfokozó hatását, altatók, amelyek segítik a nyugodt alvást. Léteznek alternatív, kémiai hatások nélküli módszerek, tréningek. Sok esetben azonban jobban tesszük, ha speciális segítséget veszünk igénybe és szakorvoshoz fordulunk, mielőtt bármi bajunk lenne. Erre számos lehetőséget találunk a Székesfehérvári LIFE Egészségcentrumban, ahol az egyes szakágak egymással együttműködve (Pl. kardiológia, endokrinológia, neurológia, pszichiátria, autogén tréning, stb.), komplex megoldásokat nyújtva segíthetnek az adódó problémáinkon. További információért kattintson ide: www.lifecentrum.hu, vagy hívja a 20/5616501-es, vagy a 22/340-048-as telefonszámot!

A LIFE EGÉSZSÉGCENTRUM megtalálható Székesfehérváron, a Huszár utca 2/1. szám alatt!

 

legfontosabb

partnereink