Andrológia

Az andrológia (férfigyógyászat) a férfiak egészségével, férfi-problémákkal, főként a nemi szervek megbetegedéseivel foglalkozó szakág. Magyarországon a negyvenes évek elején alakult ki, beillesztve az urológiába. Az egyre növekvő igény miatt, 2004-től hazánkban is önálló szakként működik és a LIFE Egészségcentrumban is elérhetők az andrológiai szolgáltatások, ahol pácienseinket dr. Soós Zita andrológus fogadja.

 

Területei

Férfi meddőség

Meddő kapcsolatról beszélünk, ha rendszeres, aktív szexuális életet élő, fogamzásgátlási módszereket nem használó párnál 1 éven belül nem jön létre terhesség.

Európában a kapcsolatok 15%-ban nem jön létre terhesség 1 éven belül. A gyermektelen kapcsolatok 50%-ban férfi ok is található a meddőség hátterében.

A férfi meddőség leggyakoribb okai:

Meddőség vizsgálat

A meddőség miatt jelentkező férfiak kivizsgálása több lépésből áll. Elsősorban a páciens kikérdezése (korábbi betegségek, műtétek, kezelések, életmódbeli tényezők, környezeti ártalmak), majd a nemi szervek fizikális vizsgálata. Fontos a spermavizsgálat elvégzése (ondó vizsgálata mikroszkóp alatt), mely akkor optimális, ha a vizsgálat előtt 3-5 napig nem történt ondótávozás. A spermavizsgálat során az ondó mennyiségét, állagát, hímivarsejtek (spermiumok) számát, mozgását, szerkezetét vizsgáljuk. Amennyiben szükséges kiegészítő vizsgálatokat kell végezni: hormonvizsgálatok, ultrahang, genetikai vizsgálatok, immunkémiai-, biokémiai vizsgálatok.

Vannak esetek, amikor a meddőség okát nem sikerül tisztázni és célzottan kezelni, ilyenkor a mesterséges megtermékenyítés valamely formája jön szóba, a spermakép minőségének függvényében.

 

LIFE Egészségcentrum

Székesfehérvár, Huszár utca 2/1.

Telefon / Bejelentkezés:

+36 20/561 6501 vagy +36 22/340-048.

További információ:

www.lifecentrum.hu.

 

legfontosabb

partnereink