Andrológia

Az andrológia (férfigyógyászat) a férfiak egészségével, férfi-problémákkal, főként a nemi szervek megbetegedéseivel foglalkozó szakág. Magyarországon a negyvenes évek elején alakult ki, beillesztve az urológiába. Az egyre növekvő igény miatt, 2004-től hazánkban is önálló szakként működik és a LIFE Egészségcentrumban is elérhetők az andrológiai szolgáltatások.

 

Területei

Férfi meddőség

Meddő kapcsolatról beszélünk, ha rendszeres, aktív szexuális életet élő, fogamzásgátlási módszereket nem használó párnál 1 éven belül nem jön létre terhesség.

Európában a kapcsolatok 15%-ban nem jön létre terhesség 1 éven belül. A gyermektelen kapcsolatok 50%-ban férfi ok is található a meddőség hátterében.

A férfi meddőség leggyakoribb okai:

Meddőség vizsgálat

A meddőség miatt jelentkező férfiak kivizsgálása több lépésből áll. Elsősorban a páciens kikérdezése (korábbi betegségek, műtétek, kezelések, életmódbeli tényezők, környezeti ártalmak), majd a nemi szervek fizikális vizsgálata. Fontos a spermavizsgálat elvégzése (ondó vizsgálata mikroszkóp alatt), mely akkor optimális, ha a vizsgálat előtt 3-5 napig nem történt ondótávozás. A spermavizsgálat során az ondó mennyiségét, állagát, hímivarsejtek (spermiumok) számát, mozgását, szerkezetét vizsgáljuk. Amennyiben szükséges kiegészítő vizsgálatokat kell végezni: hormonvizsgálatok, ultrahang, genetikai vizsgálatok, immunkémiai-, biokémiai vizsgálatok.

Vannak esetek, amikor a meddőség okát nem sikerül tisztázni és célzottan kezelni, ilyenkor a mesterséges megtermékenyítés valamely formája jön szóba, a spermakép minőségének függvényében.

 

LIFE Egészségcentrum

Székesfehérvár, Huszár utca 2/1.

Telefon / Bejelentkezés:

+36 20/561 6501 vagy +36 22/340-048.

További információ:

www.lifecentrum.hu.

 

legfontosabb

partnereink