Allergia tesztek

 

Az allergiatesztek eredményét minden esetben a panaszokkal, tünetekkel összevetve kell értékelni. Minden allergiavizsgálatnál elengedhetetlen a páciens részletes kikérdezése, alapos orvosi vizsgálata. A LIFE Egészségcentrumban az alábbi allergiateszteket végezzük.

 

 

 

 

 

ÉLELMISZER ALLERGIA TESZTELÉSE

Az élelmiszer érzékenység egyre gyakrabban előforduló és diagnosztizált probléma a fejlett országokban. Az elfogyasztott étel  különböző, egymástól gyakran jelentősen eltérő panaszokat és tüneteket provokál. A táplálék okozta panaszokat három csoportba oszthatjuk, melyek elkülönítése a terápia szempontjából is fontos. 

1. Ételallergia A köznyelvben gyakran helytelenül ezt használják az étel intolerancia helyett.

Az ételallergia  a lakosság 1%t érinti. A tünetek röviddel az étel elfogyasztása után jelentkeznek és jól köthetők az adott ételhez. Fulladással, ödéma képződéssel, kiütéssel jelentkezhet, sokszor rendkívül heves reakciót kiváltva. Életveszélyes állapot is lehet, felismerése és kezelése orvosi szaktudást igényel.

2. Enzim okozta étel intolerancia Ez egy jól definiálható eltérés. Ez valójában nem is a köznapi értelemben vett igazi intolerancia, de elnevezése miatt ide soroljuk. Ennek lényege, hogy a szervezetből hiányzik egy enzim, mely az adott élelmiszer valamely alkotóelemének bontására szolgál. Erre legjobb példa a laktóz intolerancia vagy tejcukor érzékenység ahol a tejcukrot bontó laktáz enzim hiányában a szervezet a tej laktóz nevű alkotóelemét nem tudja bontani. A kezelése lehet a tej elhagyása az étrendből, esetleg laktóz mentes tej fogyasztása, de lehetőség van szájon át az enzimet a bélbe juttatni, erre szolgál a laktáz rágótabletta.

3. Étel intolerancia Ezt tekinthetjük a köznapi értelemben vett étel érzékenységnek. A fejlett országok lakosságának 45%-a szenved ebben a problémában. Itt a tünetek súlyossága függ az elfogyasztott étel mennyiségétől, és a tünetek az étel fogyasztása után napokkal, hetekkel jelentkeznek, így gyakran nehéz  a panaszokat konkrét ételhez kötni.  Az étel intolerancia oka, hogy a táplálék valamely alkotóelemét a szervezet idegenként ismeri fel és ellene ellenanyagot termel. Az ételben lévő „idegen” anyag és az ellene képződött ellenanyag komplexet alkot lerakódik a szövetekben és gyulladásos reakciót provokál az emésztő rendszerben. Ennek a tünetei lehetnek emésztési zavarok- puffadás, szél képződés, hasmenés, székrekedés-, bőrelváltozások- pattanások, kiütések, akne-,  ismétlődő fejfájás, migrén, álmatlanság, súlyproblémák. A tünetek egymással kombinálódva is jelentkezhetnek. A laboratóriumi leletek, illetve a vizsgálati eredmények általában konkrét betegségre nem utalnak. Ilyen esetekben érdemes elvégezni az étel intolerancia tesztet, mely egy csepp vérből történik és az adott élelmiszer ellen a szervezetben termelődött ellenanyagot mutatja ki. Szemben az enzim okozta étel intoleranciával a gyógykezelés itt csak az étel kiiktatása lehet a táplálkozásból, mely azonban tünetmentességhez vezet.

Fontos azonban tudni, hogy sok organikus betegség is okoz az étel intoleranciához hasonló tüneteket. Ilyen lehet a teljesség igénye nélkül a Crohn betegség, a coltis ulcerosa, a vastagbél jó vagy rosszindulatú daganatai, egyes hasnyálmirigy betegségek, epebetegségek, gyomor és nyombél betegségek, Helicobacter pylori fertőzés, Giardiasis, ezért először ezeket kell kizárni, és csak azok vizsgálati eredményeinek negativitása esetén végzendő el az étel intolerancia teszt.

Amennyiben fentiekkel kapcsolatos kérdése van vagy vizsgálatra szeretne bejelentkezni,
ne habozzon,hívjon minket a +36 20/561-6501-es telefonszámon
vagy jöjjön el hozzánk!

Címünk: LIFE Egészségcentrum,
8000 Székesfehérvár, Huszár utca 2.
(INTERSPAR mögött)

Telefon: +36 22/340-048

Bőrgyógyászat
Bőrgyógyászati szolgáltatások
Dr. Holub Orsolya
Dr. Hönigschmied Éva

legfontosabb

partnereink