A mellek önellenőrzése

A szakorvosok szerint havonta egy alkalommal, lehetőség szerint a menstruációt követően érdemes elvégezni. Az önvizsgálat menete:

1. A vizsgálat első lépése az emlők megtekintése. Figyelje meg, hogy észrevehető-e jelentősebb nagyságbeli különbség, a bőr behúzódása vagy megvastagodása. Tükörben több irányból tekintse meg melleit. Tegye meg ugyanezt a feje fölé emelt kézzel, majd csípőre tett kézzel.

2. A tükör előtt állva vizsgálja meg melleit, mellbimbóit szemből és oldalról egyaránt. Figyeljen arra, hogy van-e valami eltérés. Ez lehet például a mell bőrének megváltozása, a mellbimbó behúzódása stb. Figyelje meg ugyanezt a feje fölé emelt kézzel is.

3. Jobb karját felemelve, bal kezével és zárt ujjakkal köröző mozgással tapintsa át jobb mellét. Tapintsa meg, hogy érez-e göböt, csomót vagy bármilyen elváltozást. A bal oldalon is végezze el ezeket a mozdulatokat.

4. Feküdjön le, jobb válla alá tegyen párnát, jobb karját nyújtsa a feje fölé. Bal kezével, körkörös mozdulatokkal kívülről befelé, a mellbimbó felé haladva ismét tapintsa át mellét. Vizsgálja meg az emlő és a hónalj közötti területet és a hónaljakat úgy, hogy karját először a feje fölé tartja, majd a törzse mellé engedi. Óvatosan nyomja meg mellbimbóit, és figyelje, hogy nem mutatkozik-e váladékozás. Ismételje meg ugyanezt a bal mellével is.

 

Emlődiagnosztika - mammográfia
Bejelentkezés emlővizsgálatra
Mobil emlőszűrés
Mobil szűrőkamion tervezett útvonala

legfontosabb

partnereink